Cursurile de actorie si improvizatie pentru adulti inseamna o fereastra catre o cu totul alta lume decat cea pe care o experimentam zilnic; inseamna o inepuizabila „gura de aer curat”. Realitatea care ne inconjoara ne obliga cel mai adesea, pentru a-i putea face fata, la o privire fugara, chiar cinica uneori asupra vietii. Concretul si agitatia de la fiecare pas ne forteaza sa trecem peste un numar colosal de detalii ce alcatuiesc de fapt existenta, detalii pe care din lipsa de timp si de resurse interioare le catalogam drept neimportante. Aceasta este insa si marea capcana. O opera de arta, stim cu totii, atinge apogeul prin alternanta si complexitatea nuantelor; in lipsa lor este de cele mai multe ori trista, saraca, ineficienta… neinteresanta. Iar opera de arta suprema este insusi omul.
In afara lumii concrete, palpabile, de care ne lovim zilnic, exista o alta, cel putin la fel de importanta, ce traieste adanc in interiorul fiecaruia dintre noi. De aici iau nastere jocul si arta, si aici isi gasesc adevaratele valente imaginatia si sentimentele umane. Exact aceasta lume o strivim noi, oamenii secolului XXI, in fiecare zi in care uitam sa radem, sa ne bucuram sau sa iubim. Omul care cauta cursuri de improvizatie si actorie exact aceasta lume o cauta cel mai mult. Ca adulti, ne pierdem capacitatea de a vedea aceasta lume, uitam ce inseamna de fapt sa comunici direct si adevarat cu cel din fata noastra, si deseori functionam pe baza unor sabloane, vazute si invatate de la cei din jurul nostru, astfel incat putem spune ca, pe langa a fi „secolul vitezei”, epoca noastra este si „secolul conventionalului”.
Teatrul, insa, este prin excelenta o lupta impotriva acestor aspecte care ne „mecanizeaza” din ce in ce mai mult. Prin teatru cautam mereu noi resorturi interioare, noi tipuri de a relationa in mod sincer si adevarat cu noi insine si cu tot ceea ce ne inconjoara, incercand sa scuturam „tot praful care-l ascunde pe om de sine insusi” (Leonid Juhovitki – Ultima femeie a senorului Juan).
Al Pacino, marele actor american, spunea in interviul „Sa ne cunoastem mai bine”: „Actoria e o munca anevoioasa. Cateodata este foarte energizanta. Copilareasca. Dar implica si o enorma responsabilitate. E revelatoare, te imbogateste, e vesela, e monotona, e bizara, e diabolica… E foarte palpitant. E mai degraba o incercare de a ajunge la un numitor comun, la un schimb, la o conexiune, care sa ne faca sa simtim adevarul din noi insine”.
Iar pasii pe care ii vom face impreuna, sub indrumarea unor actori profesionisti, cu larga experienta pedagogica, se vor baza pe metode verificate prin nenumarati ani de practica scenica si prin succese remarcabile, cum ar fi cursuri preluate din marile institute de formare dramatica din Rusia sau din Statele Unite ale Americii, precum si pe adaptarea programei la nevoile specifice ale fiecarui participant.
Vom incepe cu jocuri si exercitii individuale si colective care sa ne faca sa constientizam realitatea inconjuratoare, propriul corp, propria voce, apoi ne vom ocupa de dezvoltarea spontaneitatii, a puterii de concentrare, a atentiei distributive si vom invata cum sa relationam intr-un grup eterogen din punctul de vedere al varstei, profesiei etc.
In etapa urmatoare, ne vom concentra asupra conceptelor de adevar, relatie, situatie, indispensabile in actul dramatic, si vom aprofunda schimbul de energii care are loc intre doi oameni in cadrul relatiei. Vom descoperi ce inseamna conceptul in arta actorului, adevarul esential caruia i se subordoneaza orice situatie, scenica sau din viata cotidiana. Tot in cadrul acestei etape ne vom ocupa de unde, insemnand contextul specific al unei actiuni, si ce efecte are ea asupra desfasurarii respectivei actiuni.
La fel de importanta pentru transmiterea corecta a unui mesaj de tip dramatic este actiunea cu tot corpul, ca instrument principal in incercarea de a realiza un schimb complex de informatii si energii cu interlocutorul si/sau publicul. Mai mult, emotia, ca element intrinsec comunicarii, joaca un rol crucial in perceperea corecta a unui adevar artistic de catre spectator.
In etapa finala a modulului de actorie si improvizatie pentru adulti se face apropierea de faza totala a artei dramatice, personajul, care include toate celelalte etape, adaugand insa si trasaturi suplimentare personalitatii actorului, asumarea unor caracteristici ce nu tin de caracterul „civil”, ci vin ca „teme impuse”, dar fara a se face nici o secunda rabat de la adevarul uman si artistic.
Organizare:
- Frecventa: o data pe saptamana, in week-end (duminica, de la ora 15 la 17)
- Durata modulului: 8 sedinte
- Grupe de 10 cursanti
- Tarif: 400 lei / 8 sedinte